6 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

-

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα να αντιληφθούμε τα αληθινά συναισθήματα και την ψυχολογία των ανθρώπων που αλληλεπιδρούμε, αλλά και του ίδιου μας του εαυτού. Η συναισθηματική νοημοσύνη(EQ) είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του χαρακτήρα για τον καθένα μας. Μπορεί να μας βοηθήσει και να παίξει καίριο ρόλο στον επαγγελματικό τομέα, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και την επικοινωνία μας με τους γύρω μας γενικότερα. Το γεγονός ότι κάποιος έχει υψηλό IQ και είναι έξυπνος, σίγουρα δε σημαίνει ότι έχει και υψηλό EQ, καθώς πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, που λίγοι άνθρωποι κατέχουν. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλό δείκτη συναισθηματικής ευφυϊας:

1. Έχουν αυτογνωσία και αυτεπίγνωση: Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους, αφού έχουν διάφορες εμπειρίες και προσπαθούν συνεχώς να είναι η καλύτερη εκδοχή του. Ξέρουν λοιπόν τις αδυναμίες τους, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, και έχουν αυτοπεποίθηση η οποία πηγάζει από αυτή τη σιγουριά. Δεν έχουν έπαρση. Αντίθετα, παραδέχονται πάντα τα λάθη τους και ζητάνε συγγνώμη όταν έσφαλαν. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς να κάνουν καλή εντύπωση και να είναι ο εαυτός τους, χωρίς να παρουσιάζουν κάτι ψεύτικο στους άλλους.

2. Ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά τους: Άλλο ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Έχουν πλεόν εξοικειωθεί με τα μοτίβα των σκέψεών τους και τα συναισθήματά τους, και μπορούν να αποστασιoποιηθούν από αυτά όταν χρειάζεται. Έχοντας αυτή την επίγνωση, μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα πολλά εμπόδια και δυσκολίες που θα έρθουν στο δρόμο τους. Δεν αφήνουν αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος και η ζήλεια να κυριαρχούν πάνω τους.

3. Δεν προσβάλλονται, ούτε ενοχλούνται εύκολα: Δεν παίρνουν προσωπικά άσχημα σχόλια και τοξικές ή χειριστικές συμπεριφορές, καθώς γνωρίζουν ότι αυτές δεν έχουν να κάνουν με αυτούς, αλλά με τις ανασφάλειες που κουβαλάνε οι άλλοι. Δεν κατηγορούν σχεδόν ποτέ τους άλλους για τα δικά τους προβλήματα και δεν τους επηρεάζει η γνώμη των άλλων. Ξέρουν όμως πότε να απομακρυνθούν αμέσως από ανθρώπους με αρνητικότητα που δεν έχουν να τους προσφέρουν κάτι καλό.

4. Έχουν ενσυναίσθηση: Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν αποβάλλει την εγωπάθεια τους και προσπαθούν να κάνουν καλές πράξεις. Μπορούν να μπούνε στη θέση του άλλου και να τον καταλάβουν όταν βρίσκεται σε κάποια δύσκολη κατάσταση, και αυτό τους κάνει τους καλύτερους φίλους. Δεν είναι αδιάφοροι απέναντι στους άλλους όπως οι περισσότεροι, αλλά διακατέχονται από συμπόνια για τους αδύναμους και αγάπη και σεβασμό προς τη φύση.

5. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα συναισθήματα των άλλων: Όπου και αν βρεθούν, πολύ γρήγορα αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων. Γνωρίζουν καλά με ποιο τρόπο συμπεριφέρονται διάφοροι τύποι ανθρώπων, και έτσι προσαρμόζονται ανάλογα την περίσταση. Ποτέ όμως οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ικανότητα για να εκμεταλλευτούν κάποιον προς όφελός τους, καθώς αυτό είναι κόντρα στη φύση τους. Στον αντίποδα, χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα ώστε να χτίζουν ουσιαστικές σχέσεις επιτυχώς και να λύνουν τις διαφορές τους σε όλα τα επίπεδα.

6. Έχουν βρει τον σκοπό της ζωής τους:  Έχουν το χαρακτηριστικό ότι ξέρουν να χαίρονται την κάθε στιγμή και τα απλά μικρά πράγματα. Είναι ευγνώμονες για όσα έχουν και δεν γκρινιάζουν, ούτε θέλουν περισσότερα. Δεν τους πειράζει αν είναι μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συχνά ζούνε “έξω από το κουτί” και ασχολούνται με δραστηριότητες που έχουν να προσφέρουν κάτι στο κοινό καλό. Είναι δημιουργικοί και έχουν επιλέξει να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Είναι ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ