7 τρόποι να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση

-

Γράφει η Ε.Α.

Όταν συναντάτε κάποιον, για πρώτη φορά, κάνετε καλή και ισχυρή εντύπωση; Ο τρόπος που προβάλλετε τον εαυτό σας είναι αδύναμος ή δυναμικός; Λένε ότι σε συνεντεύξεις για δουλειά, ο εργοδότης καθορίζει, αν είστε κατάλληλοι, στα πρώτα 6 δευτερόλεπτα της συνάντησης σας. Κοινωνικά, οι άνθρωποι αξιολογούν, συχνά, το αν είναι ανώτεροι, ίσοι ή κατώτεροι με τους άλλους, από τη χαρισματική τους προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους. Ποια είναι, λοιπόν, τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτουμε για να δημιουργούμε καλή πρώτη εντύπωση, είτε πρόκειται για ραντεβού, για κοινωνικοποίηση ή για συνέντευξη;

  1. Κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας. Η οπτική επαφή είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της γλώσσας του σώματος και έρευνες δείχνουν ότι μοτίβα της ίριδας των ματιών μας, στέλνουν σήματα στους άλλους για το αν είμαστε φιλικοί ή όχι, νευρικοί ή απόμακροι. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να κάνουμε τους άλλους να μας προσέχουν και να μας εμπιστεύονται, αλλά και να δείξουμε δύναμη, αυθεντία και εξουσία.

Στις περισσότερες κοινωνικές ή επαγγελματικές περιστάσεις, ο καλύτερος τρόπος να έχετε οπτική επαφή είναι να είστε φυσικοί και άμεσοι. Φυσικότητα θα έχετε, αν κοιτάτε κάποιον, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό, που θα τον κάνει να νιώσει άβολα και αμεσότητα, αν είστε σταθεροί στο βλέμμα σας και δεν κοιτάτε δεξιά και αριστερά. Η κίνηση των ματιών στο πλάι δείχνει απόσπαση προσοχής και αποφυγή της κατάστασης, επειδή νιώθετε άβολα, ενώ η κίνηση των ματιών προς τα κάτω δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

  1. Δείξτε αυτοπεποίθηση με ένα χαμόγελο

Σε οποιαδήποτε περίσταση, το να χαμογελάτε και να βγάζετε μία θετική αύρα κάνει τους άλλους να σας σέβονται και να σας παίρνουν στα σοβαρά. Το χαμόγελο, όμως, πρέπει να είναι σίγουρο, μετρημένο και όχι υπερβολικό, καθώς αυτό μπορεί να δείξει ότι είστε υπερβολικά πρόθυμοι και ότι θα κάνατε τα πάντα για να πάρετε την έγκριση των άλλων. Φυσικά, αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που θέλετε να σας πάρουν στα σοβαρά. Όταν είστε μεταξύ φίλων, χαμογελάστε ελευθέρα και όσο θέλετε.

  1. Σταθερή και σίγουρη χειραψία

Λένε ότι μία αδύναμη χειραψία δείχνει πολλά για την προσωπικότητα του άλλου. Στις περισσότερες επαγγελματικές, αλλά και σε ορισμένες κοινωνικές περιστάσεις, η χειραψία είναι η μόνη κατάλληλη μορφή σωματικής επαφής. Οπότε, πρέπει να είναι καλή και δυνατή. Οι άνθρωποι διαβάζουν τη χειραψία σας και καθορίζουν, αμέσως, το πως πρέπει να σας αντιμετωπίζουν. Ο καλύτερος τρόπος χειραψίας, τόσο για άντρες, όσο και για γυναίκες, είναι να είστε σταθεροί. Δώστε αρκετή δύναμη στη λαβή σας, ώστε να δείξετε τη σιγουριά σας, αλλά όχι τόση δύναμη, ώστε ο άλλος να πονέσει ή να αισθανθεί άβολα. Μία καλή χειραψία στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

  1. Αντιμετωπίζοντας ένα ψηλότερο άτομο

Όταν έχετε απέναντι σας ένα πιο ογκώδη και ψηλότερο, από εσάς, άτομο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε, με διακριτικό τρόπο, τη διαφορά ύψους:

  • Μην σηκώνετε πάνω το κεφάλι σας, όταν κοιτάτε ή μιλάτε σε ένα ψηλότερο άτομο, γιατί αυτό σας κάνει να φαίνεστε ακόμα πιο κοντοί.

  • Μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε μαζί του, καθιστοί και όχι όρθιοι, για να μειωθεί η διαφορά του ύψους.

  • Τοποθετήστε το σώμα σας στο πλάι και όχι πρόσωπο με πρόσωπο, ώστε να μη νιώθετε απειλή από το μέγεθος του άλλου ατόμου.

  1. Ντυθείτε κατάλληλα

Δεν πρέπει, γενικά, να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του, αλλά, δυστυχώς, πολλοί το κάνουν. Η εξωτερική μας εμφάνιση συμβάλλει σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι και τι εντύπωση δίνουμε. Δεν χρειάζεστε, απαραίτητα, ακριβά ή επώνυμα ρούχα για να φαίνεστε ελκυστικοί ή να εντυπωσιάσετε. Απλά χρειάζεται να βρείτε το στυλ σας και αυτά που σας ταιριάζουν, ποιος συνδυασμός ρούχων, χτενισμάτων και αξεσουάρ σας κάνουν να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Και αυτό θα φανεί και στους άλλους.

  1. Στάση του σώματος και χειρονομίες

Μία σωστή και όρθια στάση σώματος, χωρίς να καμπουριάζετε, αας κάνει να φαίνεστε πιο σίγουροι και ικανοί. Παρομοίως, οι κινήσεις και οι χειρονομίες που κάνετε με το σώμα σας δεν πρέπει να είναι υπερβολικές, αλλά μετρημένες, ειδάλλως μπορεί να φανεί η αμηχανία και το άγχος σας.

  1. Φωνή και ομιλία

Είναι σημαντικό για την εντύπωση που θα δώσετε, η φωνή σας να είναι σταθερή, δυνατή, σίγουρη και να μην τρεμοπαίζει ή να έχει αστάθειες. Επίσης, ο τρόπος που μιλάτε, δεν πρέπει να είναι φλύαρος, αλλά αργός, μετρημένος, ουσιαστικός και με καθαρή άρθρωση. Ο τρόπος που μιλάτε και η φωνή σας, προϊδεάζει σε μεγάλο βαθμό τον άλλο για το ποιοι είσαστε και τι μπορείτε να κάνετε.

Λένε ότι η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει και δύσκολα αλλάζει, μετά. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά στις περιπτώσεις που έχετε μόνο μία ευκαιρία να εντυπωσιάσετε τους άλλους, οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε τον εαυτό σας, όσο το δυνατόν καλύτερα και να ξεχωρίσετε.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ