Health alert: οι κυριότερες αιτίες καθυστέρησης της περιόδου

-

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Καθυστέρηση περιόδου(αιτίες)

Η περίοδος είναι μία αναγκαία βιολογική διαδικασία με την οποία μία γυναίκα αποβάλλει από τον κόλπο και τη μήτρα ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και διαιώνιση της ζωής, και διαρκεί επτά ημέρες και επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Η γυναίκα από τα 11-12 μέχρι τα 50 της χρόνια θα βιώνει τη ρεύση του αίματος, μέχρι να επέλθει το φαινόμενο της εμμηνόπαυσης και του περάσματος της γυναίκας στη μη αναπαραγωγική της ηλικία.

Η περίοδος, παρά το είναι μία ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία, είναι απαραίτητη και ενδεικτική για τη συνολική υγεία μίας γυναίκας. Μία από τις κυριότερες αιτίες για την επίσκεψη μίας γυναίκας σε γυναικολόγο, είναι οι ανωμαλίες περιόδου. Είναι η πρώτη ένδειξη για το αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή όχι.

Για ποιους λόγους όμως μπορεί να καθυστερεί η περίοδος στη γυναίκα; Ας δούμε τις κυριότερες αιτίες (οι οποίες δεν αφορούν εγκυμοσύνη):

  • Σωματικό βάρος: Και το υπερβολικό βάρος αλλά και το υπερβολικά αδύνατο σώμα, επηρεάζουν την ομαλότητα της περιόδου. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ένα υγιές βάρος με ένα χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα, που θα επιτρέπει στις ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο να την παράγουν. Αν κάποια γυναίκα έχει παραπανίσια κιλά, θα της είναι χρήσιμο να χάσει ορισμένα.

  • Ύπαρξη γυναικολογικού προβλήματος: Οι ανωμαλίες της περιόδου δεν κρύβουν συνήθως σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά οφείλονται σε προσπάθεια του οργανισμού (κυρίως σε νέες ηλικίες), να την ομαλοποιήσει και να έρχεται φυσιολογικά. Δεν αποκλείεται όμως, η καθυστέρηση της περιόδου να οφείλεται σε ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί συνήθως τον νεότερο γυναικείο πληθυσμό και λέγεται πολυκυστικές ωοθήκες. Μία επίσκεψη στο γυναικολόγο και ένα εξωτερικό υπερηχογράφημα θα ήταν απαραίτητο, αφού θα δείξει αν υπάρχει αυτή η πάθηση ή όχι.

  • Φάρμακα: Αν μία γυναίκα λαμβάνει φάρμακα ή αντισυλληπτικά, ενδέχεται επίσης να επηρεαστεί η ομαλή περίοδος.

  • Ίωση: Η περίοδος επηρεάζεται από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στον οργανισμό μας, για αυτό και μετά από μία ίωση, πυρετό και αδιαθεσία, είναι πιθανό να μην έρθει για περίοδος για το συγκεκριμένο μήνα.

  • Αλλαγή τρόπου ζωής: Αν ξεκινήσατε να γυμνάζεστε πολύ, αν άλλαξατε ώρα στην εργασία σας ή προχωρήσατε σε μία οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του κύκλου σας.

  • Υπερβολικό άγχος: Το άγχος επηρεάζει όλο τον οργανισμό της γυναίκας και ενδέχεται να μειώσει την ορμόνη GnRH, η οποία είναι υπεύθυνη για την έμμηνο ρύση. Χρειάζεται να ελέγχουμε το άγχος μας και να μην του επιτρέπουμε να κυριαρχεί επάνω μας.

  • Εμμηνόπαυση: Μία γυναίκα η οποία μεταβαίνει στην εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να βιώσει πολλές αλλαγές στον ερχομό της περιόδου και αποκλίσεις από αυτό που θεωρούσε φυσιολογικό. Ενδέχεται η περίοδος να είναι πιο αραιή, να καθυστερεί για μήνες, ή να υπάρχει αρκετή ροή. Η γυναίκα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της σε κάθε περίπτωση.

Η περίοδος δεν είναι ταμπού, και σιγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο μία γυναίκα πρέπει να ντρέπεται. Είναι η ίδια η ζωή και η συνέχισή της, και οτιδήποτε την αφορά, αφορά όλη της την υγεία.

Ως εκ τούτου, συνίσταται όλες οι γυναίκες να ρωτάνε και να ενδιαφέρονται για οτιδήποτε αφορά την περίοδό τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ