Οι επιπτώσεις του στρες σε σώμα και νου

-

Γράφει η Ε.Α.

Όλοι, λίγο ή πολύ, σε κάποια φάση της ζωής μας ή και αυτή τη στιγμή, έχουμε βιώσει ή βιώνουμε στρες. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άγχος και έχει αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της ζωής μας, από την πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, μέχρι το μυαλό μας και τη διάθεσή μας, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνιο στρες. Με λίγα λόγια, το στρες είναι η απάντηση που δίνει το σώμα μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις με τις οποίες δε νιώθουμε «ασφαλείς».

Η οικονομική ανασφάλεια, η πολλή δουλειά ή η “καθόλου” δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η δυσκολία να λέμε όχι, ακόμα, και η τελειομανία είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το στρες στη ζωή μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορούμε να το διαχειριστούμε, αποτελεσματικά, ώστε να μη μας καταβάλλει.

Σύνδεση σώματος και νου

Το σώμα και ο νους σου δεν είναι δύο ξεχωριστές οντότητες, όπως πολλοί πιστεύουν. Το σώμα σου επηρεάζει τα συναισθήματα σου και το αντίστροφο. Αν υπάρχει δυσλειτουργία στο σώμα, τότε, πιθανό να υπάρχει δυσλειτουργία και στο μυαλό, το οποίο, με τη σειρά του, επηρεάζει τα επίπεδα άγχους. Έχεις αισθανθεί ποτέ ένα αίσθημα ναυτίας στο στομάχι σου, όταν ανησυχείς για κάτι; Εάν ναι, τότε έχεις βιώσει τη σύνδεση νου-σώματος.

Την επόμενη φορά που θα πεις κάτι αρνητικό, θυμήσου ότι οι σκέψεις σου καθορίζουν πώς συμπεριφέρεται το σώμα σου. Τα αρνητικά συναισθήματα συμβάλλουν στη διαταραχή του σώματος. Πρόσεξε τις λέξεις που λες, γιατί το σώμα σου ακούει πάντα. Αυτό που νομίζεις, γίνεσαι.

Οι επιπτώσεις του άγχους στο μυαλό και το σώμα

Η ζωή είναι ένα συναισθηματικό roller coaster, επομένως το στρες είναι αναπόφευκτο. Δε μπορείς να του κρυφτείς. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις προληπτικά μέτρα, ώστε το στρες σου να μη σε καταβάλλει σωματικά και νοητικά, μακροπρόθεσμα. Δες παρακάτω τρία, όχι και τόσο γνωστά, συμπτώματα του στρες:

  1. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Η υγεία σου είναι ο πλούτος σου. Χωρίς εσένα, δεν έχεις τίποτα. Αν δεν έχεις ισχυρό ανοσοποιητικό, δεν θα μπορείς καταπολεμήσεις, εύκολα, ασθένειες και ιούς. Ο COVID-19 μας υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την υγεία και τους εαυτούς μας. Για να διατηρήσεις ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα, φρόντισε να κοιμάσαι καλά, να κάνεις συχνά γυμναστική, να τρως υγιεινά, να παίρνεις βιταμίνες και συμπληρώματα και να μάθεις τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός. Έτσι, θα εκπαιδεύσεις το ανοσοποιητικό σου να δουλεύει για εσένα και όχι εναντίον σου. Ειδικά, αν βιώνεις στρες, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου, με τους παραπάνω τρόπους, είναι αναγκαία.

  1. Προβλήματα στο έντερο

Υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση του στρες με την πέψη. Το έντερο και ο εγκέφαλος, «επικοινωνούν», συνεχώς, και στέλνουν σήματα μεταξύ τους. Αν, όταν ακούς ένα δυσάρεστο νέο, αισθάνεσαι λες και έχεις πεταλούδες στο στομάχι, τώρα ξέρεις γιατί γίνεται αυτό. Ένα μη ισορροπημένο έντερο στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο και το αντίστροφο. Επομένως, οι πόνοι στο στομάχι μπορεί να είναι προϊόν, άγχους, στρες ή κατάθλιψης.

Απόφυγε, λοιπόν, τροφές που «ερεθίζουν» το στομάχι σου και επιδεινώνουν τα συμπτώματα του στρες, όπως σάκχαρα και τηγανητά φαγητά. Η καθημερινή πρακτική της γιόγκα ή του διαλογισμού, βοηθάει, επίσης, αποτελεσματικά, την ροή ενέργειας του σώματός σου, την ψυχική σου υγεία, αλλά και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

  1. Κατάθλιψη

Το άγχος και το στρες είναι μία φυσιολογική αντίδραση, απέναντι σε θετικές ή αρνητικές εμπειρίες της ζωής. Ωστόσο, αν βιώνεις καταστάσεις που σου προκαλούν στρες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είσαι επιρρεπής στην κατάθλιψη. Το παρατεταμένο ή χρόνιο στρες και τα αυξημένα επίπεδου άγχους, σε κάνουν να έχεις κακή διάθεση και υποτονικότητα. Δυστυχώς, η διάθεση αυτή σε κάνει να μη θες να ασχολείσαι με «υγιείς» δραστηριότητες, όπως η καλή διατροφή και η άσκηση. Και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στο να έχεις ακόμα χειρότερη διάθεση.

Αυτός ο τοξικός φαύλος κύκλος, οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως κόπωση, άγχος, στρες, απώλεια όρεξης ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτοκτονικές σκέψεις. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψεις τον εαυτό σου να πέσει σε μια σπείρα θλίψης, είναι να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχολόγος ή, γενικά, ένας ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας, μπορεί να σε βοηθήσει να περιηγηθείς στις δύσκολες στιγμές και να σου δώσει εργαλεία για τη μείωση του στρες.

Επιπλέον, μπορείς να ασχοληθείς, καθημερινά, με πρακτικές που βασίζονται στη συνειδητοποίηση και την αυτογνωσία. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, ο χορός, το τάι τσι ή οι ασκήσεις αναπνοής και σε βοηθούν στο να επαναπρογραμματίσεις τις αρνητικές σου σκέψεις και να αντιμετωπίζεις τις διάφορες προκλήσεις, με πιο ήρεμο μυαλό.

Μην αφήνεις το στρες να ελέγχει τη ζωή σου

Έχεις δύο επιλογές: Ή να επιτρέψεις στο στρες και το άγχος σου να περιορίζουν την υγεία και την ευημερία σου, ή να μετατρέψεις τις πληγές και τα παθήματα σου σε σοφία και να κάνεις μία νέα αρχή. Είναι οκ να φοβάσαι, άνθρωπος είσαι, στην τελική. Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει τα πάντα, αλλά μη τον χάσεις μέσα στο χάος. Πάρε μία βαθιά ανάσα και πίστεψε ότι η δύναμή σου είναι μεγαλύτερη από κάθε δυσκολία που συναντάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ