Digital Detox: Πώς να επιβιώσετε μακριά από την τεχνολογία

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Αγχώνεστε όταν συνειδητοποιείτε πως δεν έχετε δίπλα σας το κινητό; Συχνά ξυπνάτε την νύχτα για να ελέγξετε τα likes, τα comments ή τα νέα αιτήματα φιλίας; Πανικοβάλλεστε όταν ξαφνικά χαθεί η σύνδεση στο διαδίκτυο; Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε αν δεν βρίσκεται δίπλα σας το smartphone ή το tablet; Εάν δώσατε θετική απάντηση στα παραπάνω, τότε το «digital detox» είναι αναγκαίο για εσάς. Προσπαθήστε να μη σκρολάρετε για τα επόμενα λεπτά και μάθετε πώς θα καταφέρετε να απομακρυνθείτε από τις ψηφιακές συσκευές.

Τι είναι «digital detox»: Το «digital detox» προστέθηκε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ψηφιακών συσκευών. Ο ελληνικός όρος είναι «ψηφιακή αποτοξίνωση» και ουσιαστικά σημαίνει την αποστασιοποίηση ενός ατόμου από την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι το κινητό, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η τηλεόραση, το tablet. Η διάρκεια του «digital detox» μπορεί να είναι από μία ημέρα, μία εβδομάδα ή και περισσότερο.

Τα οφέλη που έχει: Εάν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε για ένα διάστημα από τις ψηφιακές συσκευές, θα ωφεληθείτε σε μεγάλο βαθμό. Με το «digital detox»:

  • θα σταματήσετε να καταπονείτε την πλάτη, τα μάτια, τον αυχένα και την μέση σας,

  • θα μειώσετε το στρες. Το άγχος αυξάνεται με τον καταιγισμό των πληροφοριών που λαμβάνετε με το άνοιγμα μίας οθόνης αλλά και με την παραμονή σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά παρατηρείται έντονο στρες για την διατήρηση του κοινωνικού status που υπάρχει στα social media αλλά και για την αύξηση των ηλεκτρονικών «φίλων».

  • Θα βελτιωθεί ο ύπνος σας: Στοιχεία από διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως το μπλε φως που έχουν οι οθόνες είναι υπεύθυνο για την διακοπή της παραγωγής της μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που προάγει τον ύπνο.

  • Αποκτάτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εσάς: Στον ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να ασκηθείτε περισσότερο, να κάνετε ένα μεγάλο περίπατο στο πάρκο ή στην θάλασσα, να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, χωρίς να κοιτάτε το κινητό σας.

  • Θα βελτιώσετε τις προσωπικές και τις επαγγελματικές σας σχέσεις: Σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα νιώθετε, εάν τις ώρες που αφιερώνατε σε μία ηλεκτρονική συσκευή, τις αφιερώσετε στους φίλους σας. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να συζητήσει με μία παρέα ατόμων, να γελάσει, να συγκινηθεί. Μία επαγγελματική συνάντηση με ένα άτομο είναι περισσότερο αποτελεσματική από την ανταλλαγή μερικών emails.

  • Θα αυξήσετε την παραγωγικότητα και την συγκέντρωση σας κατά την διάρκεια της εργασίας και

  • θα εκτιμήσετε καλύτερα το παρόν, τις μικρές καθημερινές στιγμές.

Tips ψηφιακής αποτοξίνωσης: Κατανοώντας τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής αποτοξίνωσης, θα καταφέρετε πιο εύκολα να επιβιώσετε μακριά από τις ηλεκτρικές συσκευές για κάποιο διάστημα. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips:

  1. Δημιουργήστε δύο λίστες: Στην πρώτη λίστα σημειώστε τι θέλετε να διορθώσετε με την αποτοξίνωση. Για παράδειγμα, ίσως θέλετε να σταματήσετε να μπαίνετε για λίγες μέρες μέσα στα social media ή να ξενυχτάτε παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube. Στην δεύτερη λίστα σημειώστε όλα όσα θέλατε να κάνετε, αλλά ποτέ δεν είχατε βρει το απαραίτητο χρόνο.

  2. Θέστε επιτεύξιμους στόχους για να πετύχει καλύτερα το digital detox: Είναι πιο εύκολο να αρχίσετε την αποτοξίνωση με τρεις ώρες την μέρα μακριά από την τεχνολογία και σιγά-σιγά να αυξήσετε τις ώρες και τις μέρες που θα κλείνετε εντελώς όλες τις συσκευές.

  3. Ενημερώστε τους κοντινούς σας ανθρώπους για την προσπάθεια σας: Έτσι δεν θα ανησυχήσουν, αν δεν σας δουν online. Επίσης θα σας βοηθήσουν υπενθυμίζοντας τον στόχο σας, εάν τον ξεχάσετε.

  4. Απομακρύνετε από δίπλα σας τις συσκευές: Κρύψτε τις σε ντουλάπια ή καλύτερα προτιμήστε να βγείτε εσείς από το σπίτι χωρίς να πάρετε μαζί σας το κινητό.

  5. Σβήστε από τις συσκευές σας, εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πια. Θα «αδειάσει» η επιφάνεια του Η/Υ ή του κινητού και θα χρησιμοποιείτε μόνο τα apps που χρειάζεστε πραγματικά.

  6. Χρησιμοποιείστε ένα ξυπνητήρι για να σας υπενθυμίζει τον χρόνο που βρίσκεστε online. Μόλις τελειώσετε την δουλειά που έχετε να κάνετε διαδικτυακά και χτυπήσει το ξυπνητήρι, αποσυνδεθείτε εντελώς.

  7. Μη βάζετε το laptop και το κινητό στο υπνοδωμάτιο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να κοιμάστε ήρεμα.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ